v.l.n.r Ines, Paul, Silke, Bob, Mechteld.

Het Hoogste Woord

Het ‘wij tegen zij’-denken neemt in ons land in hoog tempo toe. En niet alleen hier. Het eigen gelijk is absoluut geworden. Tegelijkertijd wordt onze aarde geteisterd door oorlog, klimaatverandering en vluchtelingenstromen. Hoe komt dat ? Valt er wat aan te doen ?

Het Hoogste Woord’, toneelstuk in twee bedrijven, gaat op zoek naar de antwoorden. In een lichtvoetige vertelling wisselen humor, boosheid, verdriet en vreugde elkaar af. Het plot speelt zich deels af in de hemel en deels op aarde. De hemelbewoners zien van bovenaf heel scherp wat er mis gaat in de wereld: de mensheid dreigt ten onder te gaan door gebrek aan moraliteit. Brutaliteit en egoïsme ondermijnen onze beschaving. Ons gezamenlijk voortbestaan staat zelfs op het spel.

De opvattingen en activiteiten van deze ‘hemelbewoners’ zijn symbolisch voor onze samenleving. Strijd om de macht, manipulatie en romantiek, niets menselijks is de hemelbewoners vreemd. Bewaking van de moraal is de kerntaak van religies. Daarin schieten zij schromelijk tekort. Ook daar is het eigen gelijk absoluut. In plaats van mensen met elkaar te verzoenen bestrijden religies elkaar onophoudelijk.                                                        

Waarin is de ‘hemelse macht’ te kort geschoten ? Wordt het geen tijd voor een nieuwe ‘hemelse’ bestuurscultuur ? Moeten mensen niet radicaal anders met elkaar en met de aarde omgaan ? Een spannend, leerzaam en vooral boeiend sprookje voor volwassenen.  


Het Hoogste Woord

TONEELSTUK IN TWEE BEDRIJVEN 

UITGEBRACHT DOOR

STICHTING POLITIEK THEATER
Productie

AUTEUR: BOB VAN DEN BOS

REGIE: MAURICE WIEDENHOF

TONEELBEELD EN TECHNIEK:

ROB GOUDSMITSpelers

MECHTELD SCHELBERG
INES CORREMANS
PAUL RENARDEL DE LaVALETTE
SILKE VAN DURME
RON FRESEN IN GASTROL
BOB VAN DEN BOS

Mede mogelijk gemaakt door

Gemeente den haag

 

Gravin van Bylandt Stichting